Rieten daken Lambrecht

Wat is riet?

Riet is een grassoort die 2 à 3 meter hoog kan groeien. Het is in alle delen van de wereld te vinden en groeit zowel in zout, zoet als in brak water.

Het riet dat verwerkt wordt in daken komt uit zoetwater-gebieden in landen zoals Nederland, Hongarije, Oostenrijk, Roemenië, Polen, China en Turkije. De rietstengels worden al na 1 jaar geoogst en direct in dikke bossen gebonden. De ideale stengel voor rieten daken is twee meter lang, dun, recht en hard.  

Kenmerkend voor riet is de holle stengel, hierdoor is een rieten dak relatief licht in gewicht. Deze holle stengel, het samenbundelen met andere stengels en de ruimte tussen de stengels, geven aan het rieten dak zijn isolerende vermogen en regulering van het binnenklimaat.

Gesloten constructies

Bij de gesloten constructie, ook wel schroefdak methode genoemd, wordt het riet op een dichte ondergrond bevestigd door middel van rietschroeven.
De ondergrond kan bestaan uit verschillende soorten plaatmateriaal (OSB, spaanplaat, …), deze zijn speciaal ontwikkeld en zijn eventueel afgewerkt met isolerende en/of brandwerende lagen. Onderdakfolie is bij deze methode ook steeds aangewezen.

Voordelen

  • Binnenkant is mooi afgewerkt: geen stof, geen tocht
  • Hogere brandveiligheid
  • Zeer hoge isolatiewaarde (afhankelijk van het plaatmateriaal)

Open constructies

Bij deze traditionele werkmethode wordt het riet op een open kap gelegd, waardoor het riet aan de binnenkant van het dak zichtbaar is. De rietlagen worden op rietlatten vastgebonden, elke rietlat is daarbij  ondersteund door verticaal geplaatste kepers.

Voordelen

  • Optimale ventilatie zonder condensvorming
  • Lichte constructie
  • Methode die reeds het langst wordt toegepast
  • Vooral toegepast in bijgebouwen

Constructie

Nokafwerking

Om het riet te beschermen worden er op de nok van een rieten dak rode of grijze nokpannen gemetst. Deze nokpannen worden opgevoegd met verschillende kleuren cement (wit, grijs, beige,…) afhankelijk van het beoogde eindresultaat.

Onder ramen en dakkapellen worden halve nokpannen geplaatst.

Onderhoud

Wij raden aan om uw rieten dak regelmatig preventief te onderhouden. Door ervoor te zorgen dat het riet proper en algenvrij blijft, kan het rieten dak beter ademen en makkelijker drogen. Hoe droger het dak, hoe langer de levensduur.

De regelmaat voor het onderhoud hangt af van volgende factoren:

  • Ligging: bosrijk of open terrein
  • Hellingsgraad: hoe steiler, hoe sneller droog na regen
  • Constructie: open of gesloten constructie
Rieten daken Lambrecht

Rieten Daken Lambrecht   -   Robijnstraat 2, 8792 Waregem, België
info@rietendakenlambrecht.be   -   T  +32(0)56 61 62 10   -   M +32(0)478 25 63 24
BE 0829 077 608