Gratis offerte aanvragen

Waarom riet?

Riet

Riet is een grassoort die 2 tot 3 meter hoog kan groeien. Het is in alle delen van de wereld te vinden en groeit zowel in zout, zoet als in brak water.

Riet dat voor dakbedekking geschikt is moet afkomstig zijn uit zoetwatergebieden. Het riet dat verwerkt wordt in daken komt uit Nederland, Hongarije, Oostenrijk, Roemenië, Polen, China en Turkije.

Riet dat geschikt is om als dakbedekking te worden gebruikt is ongeveer 2 meter lang, dun, recht en hard en wordt na 1 jaar geoogst. De oogsttijd loopt van december tot april. Direct na het oogsten wordt het riet in dikke bossen gebonden.

Kenmerkend voor riet is de holle stengel. Deze holle stengel, de samenbundeling met de andere stengels en de ruimte er tussen geeft aan het rieten dak zijn isolerende vermogen en regulering van het binnenklimaat. Riet is ook zeer licht in gewicht.

Riet

Constructies

Open constructies

De open-dakconstructie is de werkmethode waarbij het riet op een open kap wordt gelegd, deze methode wordt ook de traditionele methode genoemd.

Dit houdt in dat de rietlagen op rietlatten worden vastgebonden. Deze rietlatten worden ondersteund door vertikaal geplaatste kepers.

Bij de open constructie is het riet zichtbaar aan de binnenkant van het dak.

Voordelen open constructie:
> optimale ventilatie zonder condensvorming
> lichte constructie
> methode die reeds het langst wordt toegepast
> esthetische meerwaarde aan binnenkant dak

Gesloten constructies

Bij de gesloten constructie wordt het riet op een dichte ondergrond bevestigd door middel van rietschroeven. Deze methode wordt ook het schroefdak genoemd.

De dichte ondergrond kan bestaan uit verschillende soorten plaatmateriaal zoals OSB, spaanplaat,… Wanneer gebruik gemaakt wordt van deze plaatmaterialen is het ook aangewezen om een onderdakfolie te plaatsen. Er bestaan ook verschillende plaatmaterialen die speciaal ontwikkeld zijn voor het gebruik in gesloten dakconstructies.
Deze plaatmaterialen zijn afgewerkt met isolerende en/of brandwerende lagen.

Het bevestigen van het riet gebeurt op dezelfde wijze als bij het traditioneel gebonden dak, met het verschil dat het riet niet wordt gebonden, maar met rietschroeven op de verschillende rietlagen wordt geklemd.

Voordelen gesloten constructie:
> binnenkant is mooi afgewerkt: geen stof, geen tocht
> hogere brandveiligheid
> zeer hoge isolatiewaarde is mogelijk (afhankelijk van het gebruikte plaatmateriaal).

Nokafwerking

Om het riet te beschermen worden er op de nok van een rieten dak nokpannen gemetst, er is keuze tussen rode of grijze pannen. Deze nokpannen worden opgevoegd met verschillende kleuren cement (wit, grijs, beige,…) afhankelijk van het beoogde eindresultaat.

Onder ramen en dakkapellen worden halve nokpannen geplaatst.

Onderhoud

Wij raden aan om uw rieten dak regelmatig preventief te onderhouden.

Door ervoor te zorgen dat het riet proper is en algenvrij blijft, kan het rieten dak beter ademen, dus makkelijker drogen.

Hoe droger het dak, hoe langer de levensduur.

De regelmaat voor het onderhouden van het rieten dak hangt af van verschillende factoren:
> de ligging: bosrijk of open terrein
> hellingsgraad: hoe steiler, hoe sneller droog na regen
> constructie: open of gesloten constructie

Projecten

Nieuwbouw0008-3
Nieuwbouw0008-2
Nieuwbouw0008
Nieuwbouw-0007